Przed nami Wielkanoc - czas, kiedy zasiądziemy z rodziną przy suto zastawionym stole. Odchudzanie się w tym czasie może stanowić ogromne wyzwanie. Warto postawić na zdrowe i smaczne potrawy, które mogą występować w wersji dietetycznej. Konrad Gaca – trener oraz ekspert do spraw żywienia, zdradza kilka propozycji na świąteczny stół oraz obala mity związane z cholesterolem.
Mit wokół cholesterolu
Wiele osób żyje w przekonaniu, że nasycone kwasy tłuszczowe powodują choroby serca – głównie poprzez podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Otóż nic bardziej mylnego! Nawet gdyby tłuszcze nasycone i cholesterol w diecie podwyższały jego poziom we krwi, to i tak nie ma to wielkiego znaczenia, ponieważ „podwyższony poziom cholesterolu” nie stanowi ryzyka w chorobach serca.
Musimy zmienić myślenie na temat cholesterolu, ponieważ on wcale nie jest naszym wrogiem, a sprzymierzeńcom. Lata błędnej praktyki w sprawie cholesterolu i jego wpływu na organizm człowieka przyczyniły się do powstania opinii, w którą uwierzyło mnóstwo ludzi na całym świecie. Przekonanie jest tak silnie zakorzenione w świadomości ludzi, że specjaliści zajmujący się żywieniem mają dużą trudność w wytłumaczeniu, że jednak jest inaczej. Jajko – niespodzianka!
Zbliżające się święta Wielkanocne zobowiązują do obalenia kolejnego mitu. Mowa o jajkach, które są podstawowym składnikiem świątecznego menu. Od wielu lat utrzymuje się przekonanie, że spożywanie więcej niż 3 jaj tygodniowo prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu, które jest jedną z głównych przyczyn chorób sercowych. Mit ten obalili naukowcy z Chin i Stanów Zjednoczonych, którzy nie znaleźli żadnego związku między częstym spożywaniem jaj, a chorobą niedokrwienną serca. Zatem jaja powinny zajmować szczególne miejsce w naszym jadłospisie, nie tylko od święta. Dlaczego? Oto 4 powody:
1. Jaja zawierają ogromną ilość różnych składników odżywczych. Jajka są niskokaloryczne i zawierają 13 witamin i minerałów. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu. 2.W jajku znajduje się białko w najczystszej postaci.Jajko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. 3.Jajko pomaga zachować zdrową sylwetkę i sprzyja odchudzaniu.Jedno jajo o masie około 60 g to 81 kcal. Wzbogacenie posiłków w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas. 4.Jajko chroni oczy, serce i inne narządy.
Żółtko jaja zawiera luteinę, która poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. W 2005 roku opracowywane przez Amerykańskie Towarzystwa Naukowe badania zmieniły zasady zdrowego odżywiania i zwiększona została zalecana ilość spożycia jajek. W piramidzie żywieniowej, jaja pojawiły się w grupie produktów polecanych w codziennej diecie.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »