kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Dieta w okresie menopauzy
2007/1/22 20:50:00

Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.

„Prawidłowo dobrana dieta jest znanym sposobem wspomagającym łagodzenie objawów okresu menopauzy” – tłumaczy prof. Krzysztof Drews, kierownik Kliniki Perinatologii i Chorób Kobiecych AM w Poznaniu oraz członek Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego – „Zasadą powinno być dostarczenie w racjach pokarmowych odpowiedniej ilości energii z jednoczesnym zapewnieniem podaży niezbędnych składników odżywczych”.

Organizm kobiety po czterdziestce staje się coraz bardziej narażony na szereg niebezpieczeństw, takich jak choroby układu krążenia, osteoporoza, czy cukrzyca. Wynika to przede wszystkim z obniżającego się poziomu estrogenów, odgrywających istotną rolę w funkcjonowaniu kobiecego organizmu. Oprócz estrogenów spada także poziom leptyny - hormonu tkanki tłuszczowej, który uczestniczy w regulacji poczucia apetytu, powodując większe uczucie głodu, a w konsekwencji tycie. Dlatego ważne jest, aby raz na zawsze zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz wzbogacić dietę o składniki pomagające zachować stałą wagę i zminimalizować skutki braku naturalnej osłony estrogenowej. Okres menopauzy wiąże się z wieloma dolegliwościami, które wpływają na znaczne pogorszenie jakości życia kobiet.

W tym czasie, jak podkreśla prof. Drews: „Zaleca się spożywanie produktów roślinnych bogatych w fitoestrogeny, których głównym źródłem są soja oraz otręby pszenne, siemię lniane, jabłka, jagody. Mogą to być również przetworzone dodatki żywieniowe czy leki zawierające odpowiednią ilość tych substancji”, jak np. preparat Soyfem, zawierający wyciąg z niemodyfikowanej genetycznie soi, skutecznie stosowany w walce z objawami menopauzy.

Fitoestrogeny, czyli estrogeny pochodzenia roślinnego, mają zbliżoną strukturę chemiczną do żeńskich hormonów płciowych i mogą skutecznie uzupełniać ich braki w momencie, kiedy jajniki stopniowo tracą swoją aktywność.

„Poza łagodzeniem objawów okresu menopauzy fitoestrogeny wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, bakteriobójcze i przeciwzapalne oraz przeciwmiażdżycowe, a ich spożycie jest całkowicie bezpieczne” – dodaje prof. Drews.

Strony: [1] [2] następna »

()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, menopauza