kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Podkręć metabolizm: jak nie przytyć zimą
2011/11/18 22:10:00

W okresie jesienno-zimowym zdarza nam się przybrać na wadze kilka kilogramów. Aby temu zapobiec wystarczy dobrać odpowiednią dietę, która zwiększy tempo przemiany materii.

Przyczyną dodatkowych kilogramów jest nie tylko spadek aktywności fizycznej i suto zastawione, świąteczne stoły. Dużą rolę odgrywa również metabolizm, w tym okresie organizm spala mniej kalorii niż dostarczamy mu wraz z pożywieniem. Jesienią i zimą jesteśmy z natury nastawieni na oszczędzanie energii. Od aktywności przemian metabolicznych zależy czy nasz organizm szybciej spala kalorie, czy też gromadzi tkankę tłuszczową. Co więcej, jeśli zastosujemy niewłaściwą dietę, obniży się tempo przemiany materii. Aby temu zapobiec i nie martwić się zbędnymi kilogramami, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym pobudzimy metabolizm w okresie jesienno-zimowym.

Jak zaktywizować metabolizm?

Podczas chłodnych dni niezwykle ważne jest zapewnienie organizmowi stałego dopływu energii, dlatego pamiętajmy o regularnym spożywaniu zbilansowanych posiłków.

- Warto jadać częściej i bardziej różnorodnie, uwzględniając wszystkie grupy składników odżywczych. Lepiej zjeść pięć małych posiłków, niż dwa lub trzy duże, które spowodują przeciążenie układu trawiennego – zaleca Sylwia Wilczak, dietetyczka z Centrum Naturhouse.

Najważniejsze jest oczywiście śniadanie, które pobudza cały układ i działające w nim enzymy. Wyjście z domu bez porannego posiłku zaburza proces przemiany materii. Pomocnym bodźcem będzie również błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Znajdziemy go przede wszystkim w warzywach, surowych owocach z drobnymi pestkami, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy suszonych śliwkach. Nie zapominajmy również o piciu dużej ilości niegazowanej wody mineralnej - minimum dwa litry dziennie oraz o fermentowanych napojach mlecznych (jogurt, kefir, maślanka).

Ograniczyć należy natomiast produkty bogate w tłuszcze i cukry proste (słodycze, fast-foody), które zaburzają naturalny metabolizm. Dania wysoko przetworzone, zawierające konserwanty, niszczą mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Negatywne konsekwencje dla układu trawiennego ma również nocne podjadanie. Ostatni posiłek powinniśmy zjeść dwie-trzy godziny przed snem, aby organizm zdążył go strawić.

Dodatkowe bodźce

W okresie jesienno-zimowym nie należy rezygnować z ruchu na świeżym powietrzu. Spacer w mroźny dzień to dobry sposób na pobudzenie metabolizmu i spalenie dodatkowych kalorii. Warto także zadbać o suplementy diety, które zwiększają przemianę materii w czasie zimy, oczyszczają organizm z toksyn i pobudzają do dodatkowej produkcji ciepła.

- Zalecałabym zwłaszcza substancje zawierające witaminy i minerały (magnez, wapń), które regulują pracę układu pokarmowego. Dobroczynny wpływ na nasz metabolizm mają produkty zawierające gorzką pomarańczę, olej z krokosza czy zieloną kawę – dodaje dietetyczka z Naturhouse.

Prostą, a zarazem smaczną receptą na pobudzenie przemiany materii jest filiżanka gorzkiej czekolady z chili, która podziała rozgrzewająco i poprawi nam nastój podczas jesienno-zimowym wieczorów.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, metabolizm, tycie, zima


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »