kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Pisma o modzie przyczyniają się do zaburzeń w odżywianiu nastolatek
2007/3/12 13:00:00

Badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Minnesocie wykazy, iż dziewczęta czytające artykuły na temat urody i diet bardziej angażują się w dbanie o siebie. Jest to bardzo niepokojące, ponieważ chcąc wyglądać atrakcyjnie szkodzą swojemu zdrowiu.

Publikacja badań wywołała debatę na temat zaburzeń w odżywianiu oraz wypływu mediów na zaistniałą sytuację. Aby zdać sobie sprawę ze skali zjawiska wystarczy przypomnieć choćby przypadek 23- letniej mieszkanki Południowej Afryki, która zmarła ważąc 35 kg przy wzroście 154 cm. Inny przykład tego jak kobiety wyniszczają swój organizm dietami stanowi 21- letnia Brazylijka ważąca niecałe 40 kg przy wzroście 173 cm.

Podczas wcześniejszych badan przypadkowo wybranym dziewczętom dostarczono pisma na temat mody, konsekwencją tego było zaostrzenie przez nie diety. Wzmożoną kontrolę wagi zaobserwowano u dziewcząt niezadowolonych ze swojego ciała, niemających w nikim oparcia.

Ponieważ zachowania takie jak niezdrowe kontrolowanie wagi, czy nieregularne spożywanie posiłków zdarzają się dwukrotnie częściej u dorastających dziewcząt czytających pisma o modzie, dietach i odchudzaniu, autorzy sugerują ograniczenie im dostępu do takich treści.

Jest to zadanie głownie dla matek nastolatek, powinny one zwracać uwagę na to, co czytają ich córki i uczyć je krytycznego podejścia do tego typu porad.


()
Oprac: Marta Wasiak

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: anoreksja, media, moda, niedożywienie, odchudzanie, prasa


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»