kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Majówkowe spalanie, czyli co włożyć do piknikowego koszyka?
2008/4/27 23:00:00

W zdrowym ciele zdrowy duch. Zastosuj słynną maksymę i korzystając z wiosennej aury wybierz się na spacer lub przejażdżkę rowerem. Wiosenny trud możesz nagrodzić lunchem z piknikowego kosza pełnego zdrowych smakołyków.

Któż z nas nie wyczekuje ciepłych majowych dni i pierwszych, w gronie rodziny lub przyjaciół, weekendowych wyjazdów za miasto, spacerów po lesie lub rowerowych przejażdżek. Nic nie wpływa lepiej na ciało i umysł jak cały dzień na świeżym powietrzu, połączony z odrobiną ruchu. Trzeba jednak pamiętać, że ruch na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, a karkówka lub kiełbaska z grilla, chociaż kusząca, nie powinna stanowić piknikowego menu, szczególnie jeśli chcesz dbać o ładną sylwetkę i zdrowie. Doradcy żywieniowi z SetPoint radzą jakich produktów użyć, by w piknikowym koszu znalazły się zdrowe i smaczne potrawy, które nie zepsują efektów majówkowego wysiłku.

Menu na wiosenny piknik powinno zawierać produkty, które zaspokoją głód, a jednocześnie ułatwią spalanie, zgromadzonej podczas zimy, zbędnej tkanki tłuszczowej. Oto kilka produktów, które mogą stanowić podstawę skutecznej diety odchudzającej. Nie powinno ich także zabraknąć w codziennej diecie i w majówkowym koszu.

Podstawą menu, także piknikowego, powinny być produkty zbożowe, takie jak musli, otręby i chleb razowy, które dzięki sporej zawartości witamin z grupy B, pomagają utrzymać w dobrej formie system nerwowy i regenerują zmęczony pracą mózg, poprawiają sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Ponadto zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, niezbędnego w skutecznym odchudzaniu.

Poza tym warto spakować pomarańcze i jabłka - ich tajną bronią są cenne pektyny, które są ważnym składnikiem błonnika pokarmowego (znajdują się zwłaszcza w skórce i tuż pod nią). Błonnik sprzyja odchudzaniu wypełniając przewód pokarmowy, łagodząc głód i zmniejszając wchłanianie glukozy.

W truskawkach, czarnych porzeczkach i innych owocach jagodowych znajduje się witamina C. Dziesięć dekagramów truskawek zawiera jej 50 mg, natomiast 10 dag porzeczek czarnych aż 190 mg, czyli ponad 4 razy więcej niż owoce cytrusowe. Witamina C odpowiada za podnoszenie odporności organizmu oraz skraca czas trwania zakażeń.
W mięsie znajduje się chyba najbardziej znana substancja pomocnicza w odchudzaniu: L- karnityna. Substancja ta odgrywa dużą rolę w przemianie materii w komórkach. Efektem jest szybsze spalanie tłuszczu. Aby jednak do tego doszło, trzeba regularnie uprawiać sport. W diecie odchudzającej powinno dominować mięso drobiowe i chude ryby.

Przyprawy ziołowe – ich właściwości smakowe i zapachowe wynikają z zawartych w nich olejków eterycznych. Dzięki olejkom przyprawy nie tylko zwalczają bakterie i wirusy, ale także regulują prace przewodu pokarmowego. Pobudzają wytwarzanie enzymów trawiennych soków żołądkowych i trzustkowych, dlatego przyspieszają przemianę materii.
Dzięki obecności polifenoli czerwona herbata obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się toksycznych związków tlenu (tzw. wolnych rodników). Ponadto pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz perystaltykę jelit, co ma wpływ na przyśpieszenie metabolizmu.

Pamiętaj! W zdrowym koszyku piknikowym nie powinno zabraknąć: pełnoziarnistych produktów zbożowych: np. kanapek z pieczywa razowego, sałatki z dodatkiem razowego makaronu, pełnoziarnistego ryżu lub kaszy oraz musli i otrębów; świeżych warzyw i owoców: w sałatkach lub świeżych sokach; chudych mięs i ryb: np. z grilla; chudych produktów nabiałowych: mleka, jogurtów, kefirów także w postaci koktajli owocowych oraz serów dodanych do sałatek i kanapek; wody mineralnej i herbaty (wypijaj dziennie 1,5-2 litrów).

Najzdrowsze są produkty najmniej przetworzone, dlatego przygotowując potrawy, unikaj smażenia na głębokim oleju i długiego gotowania. Wybierz gotowanie na parze lub delikatne pieczenie w piekarniku. Jeśli wypad za miasto był pierwszym krokiem do zmian nawyków żywieniowych, pamiętaj by codzienny jadłospis zawierał co najmniej 10 produktów wspomagających spalanie tłuszczu. Wybieraj spośród tych, które zawierają biało, (np. twarożek, tofu, mięso ryby), oraz tych, które bogate są w witaminy (truskawki, jabłka i inne). Koniecznie pij co najmniej 1,5-2 litry płynów dziennie - najwięcej niegazowanej wody mineralnej, która przyspiesza przemianę materii. Nie odmawiaj sobie także soków owocowych czy herbatek ziołowych.

Wspólny wypad za miasto to miła rozrywka, ale również porcja ruchu, która poprawi krążenie, dotleni organizm i będzie pierwszym krokiem do spalenia zimowego tłuszczyku. Ruszaj zatem na majówkę z koszem pełnym zdrowych i dietetycznych pyszności.


SetPoint Doradztwo Żywieniowe
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, grill, majówka, owoce, warzywa


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»