kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jak nie przytyć zimą?
2013/11/13 0:20:00

Chociaż pogoda jest ostatnio dla nas łaskawa, to musimy pamiętać, że przed nami najchłodniejsza pora roku. Zima to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje znacznie więcej pożywienia niż w innych porach roku. Przy zwiększonym zapotrzebowaniu na kalorie trudno uniknąć żywieniowych błędów. Jak przetrwać zimę, by później nie narzekać na niechciane kilogramy?

Przede wszystkim należy odpowiednio i rozsądnie planować swoje posiłki – to już połowa sukcesu. Nie musimy bezmyślnie napychać się kanapkami czy czekoladkami. Możemy zaspokoić głód „z głową”. Zasadą numer jeden jest pięć posiłków w ciągu dnia, wszystkie w regularnych odstępach co około 4 godziny. Osoby intensywnie pracujące powinny pamiętać, że maksymalna przerwa między posiłkami nie może być dłuższa niż sześć godzin.
fot. międzybrodzki makaron

Śniadanie po królewsku

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu każdego dnia. Dostarcza nam ono pokładów energii na wiele godzin, nie możemy go zatem lekceważyć. Śniadanie powinno być obfite w węglowodany złożone – pełnoziarniste pieczywo, musli, orzechy i suszone owoce. Możemy również zastosować chude białko, czyli np. wędlinę. Nie zapominamy o warzywach, także zimą wspomagają pracę wielu naszych organów. Jak widać możliwości na dostarczenie jak największej ilości pożytecznej energii jest całkiem sporo. Już od rana pamiętajmy o dużej ilości wody, jaką powinnyśmy dostarczać naszemu organizmowi. Eksperci twierdzą, że powinno być to od 1,5 – 2 litrów dziennie. Woda za zadanie ma pobudzić przemianę materii, ale także wydalić z naszych organizmów nagromadzone toksyny. Dobrą alternatywą może być woda z cytryną i miodem, która dodatkowo wzmocni nasz organizm.

Podkręcaj metabolizm


Istotną zasadą zimowej diety jest nie jedzenie chłodnych posiłków. Wszystko dlatego, że w momencie gdy nasz organizm zostaje oziębiony domaga się kolejnych pokładów tłuszczu. Zaleca się zatem spożywać ciepłe posiłki. Na obiad wybierajmy chude mięso np. kurczaka, indyka czy wołowinę. Ryby z kolei tłuste, ponieważ zawierają kwasy Omega 3 – niezbędne do prawidłowej pracy serca. Podstawą zimowej diety powinny być węglowodany. Zaleca się zatem lekkie dania z makaronem. Często spotykamy się z określeniem o tuczącym makaronie, prawda jest jednak taka, że tuczą przede wszystkim dodatki – sosy, tłuste mięsa, sery. Sam makaron podany w odpowiedniej formie napędza nasz organizm i dostarcza wielu pokładów energii – mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzki Makaron. Świetną opcją może być makaron z warzywami takimi jak brukselka, brokuł czy kalafior. Planując swoją zdrową zimę nie zapominajmy, że poza zdrowymi nawykami żywieniowymi w naszym codziennym życiu nie może zabraknąć ruchu.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, głód, odchudzanie, zima


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »