W dzień poprzedzający nadejście kalendarzowej wiosny przypada Dzień Bez Mięsa. To dobra okazja, aby zrezygnować z mięsnych pokarmów choćby przez jeden dzień w roku. Takie ograniczenie w diecie, choćby krótkotrwałe, wpływa korzystnie na kondycję układu pokarmowego i pozwala nam czuć się lżej.
O tej porze roku każda kobieta odczuwa wewnętrzną potrzebę odmiany. Dla jednej jest to nowa fryzura, dla drugiej modny płaszczyk. Ale dla każdej z nas, bez wyjątku, najważniejsza jest smukła sylwetka. Na progu wiosny chcemy po prostu schudnąć. Czy warto w tym celu przejść na dietę bliską naturze – dietę wegetariańską?
Wegetarianizm jest wymagający bo to nie tylko sposób odżywiania, ale przede wszystkim styl życia: bardziej świadomy i uważny. Polega on nie tylko na rezygnacji z mięsa, ale także z picia alkoholu i palenia tytoniu. Często wiąże się też z ze zwiększona aktywnością fizyczną. Czy musimy jednak podchodzić do tematu aż tak restrykcyjnie? Może wystarczy od czasu do czasu jeden dzień bez mięsa? To dobrze wpłynie na kondycję układu pokarmowego i pozwoli nam poczuć się lżej. W konsekwencji urozmaicona dieta, o dużej zawartości owoców i warzyw, orzechów a także produktów zbożowych z pełnego przemiału, uzupełniona mlekiem, mlecznymi napojami i serami, rybami i niewielkimi ilościami jaj i mięsa pozwoli na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i wpłynie na opóźnianie procesów starzenia się organizmu. Taka dieta łącznie z odpowiednim stylem życia może sprzyjać zdrowiu, młodości i urodzie. A czy nie oto nam chodzi? Aby nie doprowadzić do anemii i niedoborów witamin należy stosować ją rozsądnie. Jak zawsze należy wybrać Arystotelesowski złoty środek.
Czym zastąpić mięso?
Białko- produkty sojowe, soczewica, groch, kasza, makaron, razowe pieczywo oraz orzechy i nasiona Żelazo - zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica, tofu i inne wyroby sojowego, chleb pełnoziarnisty, Wapń - ziarna sezamu, mleko i produkty mleczne, zielone warzywa (szpinak, brokuły), rośliny strączkowe, brązowy ryż, migdały, pomidory, Cynk - soczewica, dynia, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, ziarna sezamu, orzechy, pieczarki Witamina B12 - produkty mleczne, jaja, pieczarki Witamina D - kiełki słonecznika, grzyby, produkty mleczne, zboża, margaryna roślinna Suplementy diety - to dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje - których może brakować w codziennej diecie), np. Elavia.
To nowy preparat wspomagający odchudzanie, jest połączeniem 14 naturalnych składników, które w przeciągu 25-dniowej kuracji mają pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów, dostępna jako kompleksowy program. Preparat należy przyjmować przez pierwsze 10 dni kuracji. Zawarta w nim zielona herbata, guarana, ostrokrzew paragwajski i herbata Yunnan pomagają w spalaniu tłuszczów, koper włoski, seler i jęczmień usuwają nadmiar wody, cykoria, grejpfrut i figa indyjska eliminują toksyny, a orzeszki kola wzmacniają organizm.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »