kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Dieta rozgrzewająca - recepta na piękną sylwetkę zimą
2014/11/7 17:35:21

Jesienna szaruga sprawia, że niechętnie ruszamy się z domu. Tracimy motywację do podejmowania aktywności fizycznej, ale też porzucamy zdrową dietę. Co zrobić, kiedy za oknem chłodno, a chcemy zachować piękną sylwetkę? Można zdecydować się na dietę rozgrzewającą.

Nie wszyscy wiedzą, że posiłki różnią się właściwościami energetycznymi. I nie chodzi tu o ilość kalorii, a o termikę, czyli podział na produkty rozgrzewające i wychładzające organizm. Zimą wydatki naszego organizmu na utrzymanie odpowiedniej temperatury są znacznie wyższe, dlatego należy spożywać w tym czasie dużo więcej produktów rozgrzewających, jak np. roślin strączkowych, kaszy gryczanej i jaglanej, a także suszonych owoców czy pestek dyni. Unikać należy przede wszystkim wychładzających cytrusów, nabiału, zwłaszcza jogurtów z dodatkiem cukru, surowych owoców i warzyw, a także produktów z białej mąki spożywanych na zimno.

Na rozgrzewkę

Podstawą diety rozgrzewającej jest ciepłe i pożywne śniadanie. Żołądek jest jak silnik – lepiej pracuje, gdy jest rozgrzany. Do przygotowania energetycznego śniadania najlepiej wybierać produkty zbożowe, które są bogate w błonnik, witaminy i magnez. Warto również pamiętać, aby spożywać posiłki regularnie, co 3-4 godziny. Jeśli nie udało nam się przygotować nic ciepłego do pracy, a na samą myśl o wyjściu z biura dostajemy dreszczy, najlepiej zamówić posiłek z dostawą, np. przez serwis do zamawiania jedzenie foodpanda.pl. Aby podgrzać jeszcze bardziej atmosferę, warto wybrać kuchnię meksykańską lub indyjską, które zawierają mnóstwo rozgrzewających przypraw. Pamiętajmy, że posiłki, które mają nas rozgrzać w okresie jesienno-zimowym powinny być treściwe. Sałatki, które były dobre na obiad wiosną i latem, mogą spowodować jeszcze większe wyziębienie organizmu.

Jesienią i zimą warto eksperymentować również z przyprawami. Szczególną uwagę należy zwrócić na kolendrę, cynamon, pieprz cayenne, czy kurkumę – te dodatki wyeksponują smak potraw i rozgrzeją organizm w chłodne dni.

Gorący łyk!

Koniecznie należy pamiętać, by w chłodne dni pić dużo ciepłych płynów, które rozgrzewają najszybciej. Zamiast czarnej herbaty i kawy, najlepiej sięgać po herbaty ziołowe z dodatkiem czarnego bzu, malin, lipy, najlepiej z dodatkiem cynamonu, imbiru lub miodu. Nie tylko rozgrzeją, ale także wzmocnią odporność organizmu. Dobrą propozycją na jesień i zimę będą też zupy warzywne, najlepiej w postaci kremu. Najlepsze będą te z brokułami, kalafiorem, czerwoną papryką czy pomidorami, które są bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej odporność.

W planowaniu zimowej diety nie możemy zapominać o aktywności fizycznej. I choć mróz na dworze nie sprzyja naszej motywacji do ćwiczeń, pamiętajmy, że w niższej temperaturze spalamy więcej kalorii podczas wysiłku fizycznego. Warto to wykorzystać i np. wracać z pracy spacerem (lub chociaż pokonywać dystans jednego przystanku).



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, dieta rozgrzewającą, zima


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »